Capella de l´Aurora
Encara que data de les dècades del 1760-1770, fou en temps de la revolució liberal (dècades del 1800-1830), quan el clergat rural animà el culte a l’Aurora Divina com una manera de preservar del laïcisme l’arrelada devoció popular, a través dels resos de carrer: els rosaris de l’Aurora, combatuts pels republicans anticlericals a base de bastonades. A l’interior es trobava una imatge del prestigiós escultor valencià Ignasi Vergara Ximeno (1715-1775), que fou destruïda en la revolució marxista del 1936. El rector mossén Agustí Planells Medina la reemplaçà l’any 1943 per una imatge nova.

Esta xicoteta capella dedicada a la Mare de Déu de l´Aurora s´alça entre dos vivendes particulars, en el número 26 del Carrer Major de l´Ènova. Enfront d´ella té un pati quadrat amb palmeres tancat per una reixa d´obra i forja que s´alinea amb la resta de cases. En un dels seus pilars hi ha una làpida amb el nom del temple. 

 
Història i Conservació :
Encara que data de les dècades del 1760-1770, fou en temps de la revolució liberal (dècades del 1800-1830), quan el clergat rural animà el culte a l’Aurora Divina com una manera de preservar del laïcisme l’arrelada devoció popular, a través dels resos de carrer: els rosaris de l’Aurora, combatuts pels republicans anticlericals a base de bastonades. Normalment eren els quintos dels pobles –els mossos destinats al sorteig de soldats– els qui s’ocupaven de fer festes a l’Aurora. A l’interior es trobava una imatge del prestigiós escultor valencià Ignasi Vergara Ximeno (1715-1775), que fou destruïda en la revolució marxista del 1936. El rector mossén Agustí Planells Medina la reemplaçà l’any 1943 per una imatge nova, obra de Galarza. Quan visità pel 1900 el poble mossén Sucías, féu aquesta descripció de l’immoble:
Este pequeño edificio se encuentra a la entrada de la población por el camino de Manuel. Es una pequeña habitación en donde los cofrades de la Aurora guardan esta venerable imagen. Hay que decir de ella que es obra de Ignacio Vergara, y no es el caso añadir que es superior en su talla. Está muy mal encarnada, pues el artista que tal hizo, seguramente era muy poco maestro. 
El trespol de l’ermita conserva pintures d’estil pompeià (darrer quart del segle XVIII), que representen dos escenes bíbliques i la Mare de Déu com a Font de Vida, Torre de David, etc., les quals no tenen nada de notable, com afirmava Sucías. Davant l’ermita hi ha un patiet tancat per una reixa, que la separa del Carrer Major
El seu estat actual de conservació és bo i tant l´edifici com el seu contingut es troben ben mantinguts.
 
Descripció:
 La fatxada és molt senzilla: en ella s´obri una porta rectangular moderna de ferro i vidre, i només cal destacar l´espadanya que remata el frontó, que exhibix en compte de l´habitual campana un retaulet de taulellets amb imatge de la titular i la data de 1963. L´interior és una nau única coberta per volta de canó amb arcs faixons, on queden restes de la pintura decorativa original. En el presbiteri es troba la imatge de la Divina Aurora, còpia de l´original perduda, obra d´Ignacio Vergara.
 
La població celebra festes a la Divina Aurora durant l´última setmana del mes de juliol, amb nombrosos actes religiosos i populars.       

Formulario de búsqueda

Lu Ma Mi Ju Vi Do
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31